Útmutatások és hasznos tanácsok

A mosogatógép okos használataNapjaink leghatékonyabb mosogatógépeinek már csak 14 liter a vízfogyasztásuk - ez 37%-kal csökkent az elmúlt 10 év során. A mosogatógépek akár 80%-kal is csökkenthetik a vízfelhasználást egy átlagos kézi mosogatáshoz képest.

Sóhasználat:Állítsa be a sóadagolást a helyi vízkeménységnek megfelelő szintre!

Mindig van hely még egy edénynek!Akkor indítsa el a gépet, ha tele van! Gondolja át, mennyi edényt szeretne elmosni, mielőtt elindítja a mosogatógépet!

ÁramtalanításA mosogatógépet két mosogatás között kapcsolja ki! A készenléti mód fölösleges energiafelhasználást eredményez! Rendszeresen tisztítsa a szűrőket.A szárítógép okos használataA tökéletes szárítás és környezet kímélése érdekében fontolja meg a következőket: Igyekezzen maximális töltöttséggel használni a készüléket!

- Mindig teljes töltöttséggel szárítson! Minél nagyobb a dob fordulatszáma, annál alacsonyabb lesz az energiafogyasztás és rövidebb a szárítási idő.
- Ne szárítsa túl a ruhákat! Így biztosan nem lesz gyűrött a ruha, és egyben energiát is megtakaríthat vele.
- Kombinálja a vasalás-szárítás programot! A vasalásra kész ruhákat szárítsa együtt a szekrény-szárazokkal.
A program végén vegye ki a vasalás-kész ruhákat és a szekrény-szárazokat szárítsa tovább!
- Tisztítsa rendszeresen a szűrőt, így elkerülheti a hosszú szárítási időt és a magas energiafogyasztást!
- Szellőztesse megfelelően a helységet A helyiség hőmérséklete ne haladja meg a +35°C fokot a szárítás ideje alatt!A mosógép okos használataTévhit, hogy a forró víz és a sok mosószer egyenlő a fehérebb és tisztább ruhával.

Válassza a megfelelő mosóport: • A ruhákat mossa 65°C alatt! Győződjön meg róla, hogy a kiválasztott mosópor alacsonyabb hőmérséklet mellett is kellően hatékony-e!
 • Állítsa be az adagolást aszerint, hogy milyen típusú és mennyire szennyezett ruha van a gépben.
 • Adagolja a mosószert a víz keménységi szintjének megfelelően. Az helyi vízszolgáltató tud ebben segíteni.
 • Megfelelő előkészítés mellett a szennyeződést már alacsonyabb hőmérsékleten is el tudja távolítani.

  Ne feledje továbbá:  - Használja ki a készüléket! Sok készülék kihasználtsága elmarad a lehetőségektől.
  - A mosógépet két mosás között kapcsolja ki! A készenléti mód fölösleges energiafelhasználást eredményez! Kerülje az előmosást, amikor csak lehet.
  - Ellenőrízze rendszeresen a mosógép szűrőjét és a szívattyút!
  - A lehető legnagyobb fordulatszámon centrifugálja a ruhákat! Amikor épületen belüli szárít, a ruhák a belső tér hőjét használják a száradáshoz. Minél hatékonyabban centrifugál, annál gyorsabb a szárítási folyamat, alacsonyabb az energiaelvonás, és így állandó marad otthona belső hőmérséklete.  A hűtőgép okos használata  A hűtőkészüléket sötétebb, árnyékosabb helyre állítsa! Időnként végezzen teljeskörű ellenőrzést rajta! Állítsa be a megfelelő hűtési fokozatot az ételek számára! Ezek mind befolyásolják a készülék energiafelhasználását és teljesítményét.

  Gondolja át, hova helyezi a hűtőt:


  • Lényegesen több energiát takaríthat meg, ha hűtőjét hűvösebb helyre állítja - semmiképp sem jó, ha hőhatásnak teszi ki, mint pl. tűzhely vagy radiátor melletti területre vagy akár közvetlen napfénynek. Vegye figyelembe a készülék faltól való távolságát, illetve a padlófűtést!

  Leolvasztás:  A gyakori leolvasztás a lepárló egységet megóvja a vastagon lerakódó jégrétegtől; így sokkal hatékonyabban tud működni. Amikor a jégréteg vastagsága eléri a 3-5 mm-t, itt az idő.  Csukott ajtók: • Cserélje az ajtó gumiszigetelését, ha úgy érzi nem csukódik megfelelően!
 • Tartsa tisztán a hűtőt! A kondenzátort a készülék hátulján és az üres terület az alján tartsa tisztán.
 • Kerülje az ajtó hosszú ideig való nyitvatartását, vagy a sűrű ajtónyitogatást! Amikor meleg levegő jut a belső térbe, a kondenzátor fölöslegesen kapcsol be.
 • Ellenőrizze, hogy az ajtó becsukása nem ütközik-e valamilyen akadályba.

  Először hűtsön: • A meleg ételt először hagyja kihűlni, és csak azután tegye a hűtőbe! A gőz jegesedést okoz a készülékben. Higiéniai és egészségügyi okokból ne hagyja túl sokáig szobahőmérsékleten az ételt.
 • Enyhén fagyasztott étel a hűtőben. Ez biztosítja a biztonságosabb leolvasztást és az optimális hűtő használatot. Az ideális hőmérséklet tartomány 4-5 °C.

  Azután fagyasszon: • A lefagyasztásra szánt ételt, először helyezze a hűtőbe, hogy megfelelően lehűljön, és csak ezután tegye a fagyasztóba.
 • Az élelmiszert csomagolja légmentes tasakokba mielőtt a fagyasztóba helyezi őket. Az ideális hőmérséklet tartomány -18°C és -20°C közötti.