Nincs légkondid?

– 4 bevált hűsítő alternatíva

Nem bírod a nyári hőséget, de nem futja légkondicionálóra? Mutatunk néhány ügyes trükköt, mellyel néhány pillanat alatt lehűlhetsz.

Amikor tombol a nyár, a hőmérséklet a 40 fokot súrolja, te is biztosan érzed néha, hogy ezt csak a strandon vagy légkondicionált helyiségekben lehet átvészelni. Strandra viszont legfeljebb hétvégén jutsz el, légkondi pedig nem biztos, hogy van az otthonodban. Azért ne keseredj el, ismerj meg pár alternatív módszert a felfrissülésre.

Felejtsd el a jéghideg üdítőtA meleg időben jeges italokkal igyekszel hűsíteni magad, pedig - első hallásra furcsának tűnhet, de - a forró italok sokkal inkább lehűtenek. A magyarázat egyszerű: amint megiszod a meleg folyadékot, szervezeted rögtön elkezdi hűteni, így tulajdonképpen aktiválod a belső légkondid.Természetesen nem csak az italokra vonatkozik mindez. Nincs praktikusabb nyári étel például egy tál meleg - nem forró - levesnél, mert amellett, hogy könnyű, még hűt is. Extra frissítő hatást érhetsz el teával:a menta remekül hűsít, a zsálya pedig csökkenti az izzadást.

Hideg zuhany és testpermetAz előző szabály ugyanúgy vonatkozik a zuhanyzásra vagy a fürdésre is.A hideg víz az első pillanatokban isteni enyhülést hoz, tested reakciója viszont a hőtermelés lesz. Inkább langyos vizet engedj magadra, a 20-25 fokos éppen ideális. Napközben frissülj fel hűsítő testpermettel.Ahogy a smink, a parfüm és a különböző kozmetikumok használatával óvatosan kell bánni a tűző napon, a testpermettel is ez a helyzet. Akkor jársz a legjobban, ha elkészíted otthon, mindenféle adalékok nélkül. Egy szórófejjel ellátott üvegcsébe tölts langyos vizet, majd keverj bele pár csepp mentás illóolajat.A borsmenta egyébként akkor is segít, ha melegben gyakran küzdesz fejfájással.

Így hűtsd a lakásodat!A szellőztetést nyáron hagyd inkább éjszakára, amikor hűvösebb a levegő. Napközben tartsd zárva az ablakot, és sötétítsd el. Magas páratartalomnál kevésbé érzed melegnek a levegőt, ezért sokat segíthetnek az ablak elé feszített vizes lepedők vagy törölközők. Időzítsd ilyenkorra a mosást, és a ruhákat bent a szobában teregesd ki. Légkondi hiányában használj ventilátort. Vigyázz, hogy ne túl közelről fújja rád a levegőt, mert könnyen huzatot kaphatsz. Fokozhatod a hűsítő hatást, ha egy tálban jeget teszel a ventilátor elé.

Tudtad?Az elektromos készülékek kikapcsolásával is csökkentheted a lakás hőmérsékletét. Felejtsd el tehát a készenléti üzemmódot - így ráadásul energiát is megtakarítasz.

Öltözz praktikusan!A műszálas anyagokból készült ruházatot gyorsan felejtsd el. Az év többi részében is, de főképp nyáron egészségtelen. Megakadályozza a levegő szabad áramlását, gátolva ezzel a szellőzést, és megfelelő környezetet biztosítva a baktériumoknak.Előzd meg a gombás fertőzéseket, válassz inkább pamutból vagy lenvászonból készült ruhákat. A fehérneműre ez fokozottan érvényes. A ruházatnál részesítsd előnyben a világos színeket, és figyelj arra, hogy minél kisebb bőrfelület maradjon takarás nélkül a napon. Minél lengébb az öltözéked, annál jobb. Ne feledkezz meg a fejed védelméről, hordj világos, légáteresztő fejfedőt.

Amire még oda kell figyelnedHa lehetséges, kerüld a napot 11 és 15 óra között. Igyál sok folyadékot,leginkább vizet, és ne várd meg, amíg szomjas leszel. A sportolást időzítsd estére vagy reggelre, mert a nagy hőségben megterhelő, így veszélyes lehet. Mellőzd a nehéz, fűszeres ételeket, egyél inkább egy könnyű levest, főzeléket, vagy ilyenkor sok zöldség és gyümölcs közül is válogathatsz. Ha készételt vásárolsz, figyelj a romlandó összetevőkre, mint például a tojás vagy a tejszín. Ne igyál alkoholt vagy kávét a tűző napon.