Mosás: 6 alapszabály1. Válogasd szét a szennyest 3 csoportba: fehérek, színesek, kényes anyagok.
2. Nézd meg a ruhákba varrt kezelési útmutatót.
3. Lehetőség szerint teljesen töltsd meg a mosógépet (kivéve a kényes anyagok és a gyapjú esetén).
4. Mosószert a szennyes típusának megfelelően válassz és adagolj.
5. A lehető legalacsonyabb mosási hőmérsékletet válaszd (max. 60 fok a fehéreknél és színeseknél). A szennyezettségtől függően 40 vagy 30 fok a megfelelő.
6. Használj környezetbarát, természetes anyagokból készült, újratölthető csomagolású mosószert.

További tippek:  • Áztatás: az „idő" helyettesítheti a vegyszert, a hőt és az erőteljes súrolást is! Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!
  • Ha az új harisnya tartósabb lesz, ha az első viselés előtt kimossuk . Érdemes így tenni a fehérneműkkel is, ugyanis a gyártási folyamatok melléktermékeként olyan anyagok maradhatnak rajtuk, amelyek érzékeny bőrűeknél allergiás reakciókat válthatnak ki.
  • Tisztává varázsolhatjuk még az erősen szennyezett kézelőket és gallérokat is, ha hajsamponnal kenjük be őket mosás előtt. A megsárgult gallérokat dörzsöljük be krétával, így könnyebben eltávolíthatjuk a szennyeződést. Szükség esetén ismételjük meg a műveletet.
  • Gyapjúpulóver mosásakor keverjünk az utolsó öblítővízbe néhány kanál glicerint. Pulóverünk puha lesz, szálai nem irritálják majd bőrünket.
  • A rosszul kimosott gyapjúholmit is helyrehozhatjuk, ha langyos, samponos vízbe áztatjuk. A sampon visszaadja a szálak rugalmasságát, így van rá esély, hogy ruhánk visszanyeri eredeti formáját.
  • Erősen szennyezett ruhák (pl. munkaruházat) mosóvizébe keverjünk fél csésze szalmiákszeszt.
  • Bársony tisztítására nagyon hatékony a korpa. Felmelegítjük, és addig dörzsöljük vele a bársonyt, amíg egészen meg nem tisztul. Amint látjuk, hogy a korpa elpiszkolódik, ki kell cserélni. Ha nem túl szennyezett az anyag, megpróbálkozhatunk az alábbi módszerrel is: hígított szalmiákszeszbe mártott ronggyal töröljük át, majd szálirányban keféljük ki.
  • Ha mosás előtt behúzzuk a ruhák zippzárait, azok tovább tartanak.