Még több tippÁltalános tippek a mindennapokraÉves szinten a villanyszámla 10 %-át megtakaríthatja, ha az elektromos berendezéseket kikapcsolja, amikor nem használja őket. A mosogatógépek, mosógépek, mikrohullámú sütők standby (készenléti) állapotban is sokat fogyasztanak, a normál üzemmód 5-10 százalékát. Ügyeljen arra, hogy a vízcsapok ne maradjanak nyitva, ugyanis a csöpögő csap miatt akár havi 150-200 liter víz is elfolyhat fölöslegesen. A régi, nagy energiafogyasztású háztartási gépeket cserélje új, energiatakarékos készülékekre! Az energiafogyasztás akár 30-40 %-kal csökkenthető, ha A++ kategóriás háztartási gépet (hűtőszekrényt, mosógépet...) vásárol.

FőzésHasználjon indukciós főzőlapot, hiszen sokkal hatékonyabban használják fel az energiát, mint a hagyományos tűzhelyek. Még a kerámialapos főzőlapoknál is akár 25 százalékkal kevesebbet fogyaszthatnak. Időben kapcsolja ki a sütőt/kerámialapos főzőlapot, a maradék hőt pedig használja fel a sütés befejezésére, illetve melegen tartásra! Csak akkor kapcsolja be a tűzhelyet, ha már valóban elkezdett főzni és edény is került a tűzhelyre! A modern főzőlapok és sütők már nem igénylik az előmelegítést, így feleslegesen nem vész kárba az energia. Főzzön minél többször gőz nyomása alatt, vagyis kuktában! Így 30-40 %-kal kevesebb időt és energiát használ, ráadásul az étele csak gőzzel érintkeznek, ezáltal a vitaminok és ásványi sók vesztesége jelentősen csökken. Főzéshez olyan edényt használjon, amelynek talpa illik a főzőlap méretéhez!

MosogatásMosogasson géppel! A modern mosogatógépek 75%-kal kevesebb vizet használnak, mint amennyit kézi mosogatáskor elfolyatunk (60 liter helyett, 15 liter víz, egy 12 személyes étkészlet tisztítása esetén). Ráadásul a felhasznált energia és a mosogatószer is kevesebb! Rendszeresen tisztítsuk a szűrőt és győződjünk meg róla, hogy helyesen tettük-e azt vissza a készülékbe. Ez mind a mosási hatékonyságra, mind pedig a készülék élettartamára hatással van. Gépi mosogatásnál használjon ökoprogramot! A gép kevesebb vizet és energiát fogyaszt, így csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Akkor indítsa el a gépet, amikor tele rakta edényekkel! Így lehet a legjobban kihasználni a programokhoz adagolt vízmennyiséget. Ha mégsem gyűlik össze annyi edény, amennyivel tele lesz a mosogatógép, féltöltet, vagy automata program funkciót használjon, ezáltal is csökkentheti víz- és villanyszámláját. Ne öblítse fölöslegesen az edényeket, mielőtt betenné őket a mosogatógépbe! Egy intenzív program ugyanis eltávolítja a legmakacsabb szennyeződéseket is. (A nagyobb ételmaradékok persze ne maradjanak azedényeken!) Ellenőrizze a víz keménységét lakóhelyén, és ennek megfelelően állítsa be a mosogatógép vízlágyító kapcsolóját! Így a készülék élettartama hosszabb lesz.

HűtőVásároljon A++ kategóriás hűtőszekrényt, így az energiafogyasztás 30-40 %-kal csökkenthető egy A kategóriáshoz képest. Ügyeljen a hűtőszekrény megfelelő elhelyezésére, hiszen rosszul szellőző helyiségben vagy tűző napnak kitett helyen jóval több energiát használ fel a készülék ahhoz, hogy lehűtse magát. Ne hagyja, hogy a fagyasztó túlságosan bejegesedjen! Már kb. 1-1,5 cm jégréteg is közel dupla fogyasztást eredményez! Használjon No Frost hűtési rendszerú készüléket! Ezzel elősegítheti, hogy a fagyasztó optimálisan működjön, és feleslegesen ne fogyassza az energiát. A hűtőszekrény szellőzőnyílását hagyja szabadon és tisztítsa rendszeresen! A szellőzőrács szabad keresztmetszetének csökkenése kb. 10 %-kal növelheti az energiafogyasztást. A hűtőszekrény akkor működik a leghatékonyabban, ha a belső hőmérsékletet +7 °C-ra állítja (+5 °C-nál már 15 %-kal nő a fogyasztása). A mélyhűtött élelmiszert a hűtőszekrényben olvassza fel, így nem vész el a mélyhűtött étel hője. A hűtőszekrényt ne „tárogassa”, rövid időre se hagyja nyitva, mert elpazarolja a gép hűtésre fordítandó energiáját.

MosásVásároljon A++ kategóriás vagy Energy Star címkés mosógépet, mert így az energiafogyasztás 30-40 %-kal csökkenthető. A család mérete alapján válasszon mosógépet! Ma már kaphatók 6-8 kg ruha mosására alkalmas készülékek is, amelyeket 4-5 fős családban sem kell kétnaponta beindítani. Ha ritkábban használja, nemcsak a villannyal, hanem a mosószerrel és a vízzel is spórol. Ügyeljen arra, hogy a mosógép tele legyen! Fél adag ruha kimosása ugyanis közel ugyanannyi vizet és energiát igényel, mint a teljes adag mosása és öblítése. Ha mégis gyakran előfordul, hogy nem rakja tele ruhákkal a gépet, használjon súlykontroll automatikával ellátott mosógépet! A rendszer érzékeli a töltet mennyiségét, és annak megfelelő mennyiségű vizet használ a mosás során. Így mosásonként akár 35-50 százalékkal csökkenthető az energia- és a vízfelhasználás. Amikor csak lehetséges, szárítsa ruháit a szabadban! Így előzőleg alacsonyabb fordulatszámon is centrifugálhat. Ha szárítógépet használ, szárítás előtt centrifugáljon magas fordulatszámon! Törekedjen arra, hogy a ruhák a lehető legszárazabbak legyenek a szárítógép használata előtt, mert túlságosan nedves ruha jelentősen megnöveli a szárítási időt és a felhasznált energiát. Kerülje a túl hosszú és magas hőfokú programokat és az előmosást! Hosszú programok helyett áztassa be a ruhát mosás előtt és használjon folttisztítót! Ne adagoljon az előírtnál nagyobb mennyiségű mosószert, mert a gép nem használja fel, sőt, az összegyűlik a gép belsejében, és ezzel nagyobb erőkifejtésre készteti a szivattyút.