Hogyan vásároljak mosógépet?Elöltöltős vagy felültöltős? Mire kell odafigyelni mosógép vásárlásánál?Kivitel
Kivitel tekintetében mosógépeknél kétfajtát különböztetünk meg: elöl-, illetve felül töltőset. Ezek méretükben térnek el egymástól, illetve a betöltőnyílás nagyságában. A felültöltős gépeknek a teteje nyitható, míg az elöltöltősök elölről tölthetők meg. A felültöltős mosógépek kevesebb helyet foglalnak, alapterületük 60 cm x 40 cm x 85 cm. (Manapság már az elöltöltősök között is találunk ilyen méretű készüléket.) Ezek a keskeny mosógépek. Természetesen ez a méretcsökkentés a töltőmennyiség rovására is megy. A keskeny mosógépek átlagos töltősúlya 4-4,5 kg. A normál méretűek ezzel szemben 5-8 kg ruhát is képesek befogadni, míg méretük 60 cm x 60 cm x 85 cm. Nagy előnyük az elöltöltősöknek, hogy a fedőlapjuk leszerelhető és pult alá építhető. Így akár a konyhában is elhelyezhetjük mosógépünket, több helyet hagyva a fürdőszobában – a vízellátás mindkét helyiségben megoldott. Amennyiben kicsi a konyhánk, sokszor épp a keskenyebb felültöltős mosógépek bizonyulnak jó választásnak, több lakásban látni olyan megoldást, amikor a konyhabútor és a fal közé helyezik el a mosógépet. A kétféle mosógép versengése régóta tart, vannak, akik azért kedvelik az elöltöltőset, mert nem kell annyit emelgetni a ruhát, a padlószinthez közelebb van a ki-berakó ablak, mások épp ezt róják fel hibaként, mert pont a felültöltős mosógépek azok, ahol nem kell görnyedezni, a ruhák ki- és bepakolása álló testhelyzetben egyszerűbben véghezvihető.

EnergiafogyasztásEgy másik fontos szempont a készülék energiafogyasztása. Ez a dráguló energiaárak mellett egyáltalán nem elhanyagolandó szempont, de környezettudatossági megfontolásból is érdemes jobb energiaosztályú berendezést vásárolni. Minden nagyháztartási géphez tartozik egy adat, ami az energiafogyasztását mutatja. Ez az adat egy osztályozás, az „A+” energiaosztály használja a legkevesebb vizet és áramot, a „G” a legtöbbet. Így van ez a mosógépeknél is, az „A” osztályú készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát. (Egyes mosógépeknél lehetséges a közvetlen melegvíz csatlakoztatás is, ami energiatakarékosság szempontjából kedvezőbb.) A hűtőszekrényeknél már régebben bevezetett Euro-címkét újabban mosógépekhez is használják azzal az eltéréssel, hogy külön minősítik a mosást, és külön a centrifugálást. Ezek együttes eredménye a komplett készülékre vonatkozó energiahatékonysági mutató. A mosógép méretei, típusa és energiafogyasztása után érdemes elgondolkodni azon, hogyan szoktunk mosni: milyen gyakran, mekkora mennyiségű ruhát szoktunk a gépbe tenni; milyen ruhadarabjaink vannak, kell-e hozzájuk speciális program; a család ruhái mennyire szennyezettek; érdemes-e szárítógéppel kombinálni készülékünket; stb.

HatásfokAkárcsak az energiafelhasználást, a mosóhatásfokot is egy A-tól G-ig terjedő skálán osztályozzák, ahol az „A” a legjobb, a „G” pedig a legrosszabb – ugyanilyen skálán osztályozzák a centrifugálás hatásfokát is.

SzárításA gyártók általában egy-két elöltöltős típust szárítógéppel kombinálnak, egy készüléken belül. Az ilyen kombinált mosó- és szárítógépek előnye, hogy helytakarékosak, nem kell külön teregetnünk, ami kis lakások esetében fontos szempont lehet. Természetesen, mint általában a kombi készülékeknek, a kényelmességnek megvan az ára. Például mindig csak a töltőmennyiség felét képesek megszárítani. Egy névlegesen 5 kg kapacitású gépben tehát 5 kg ruhát lehet mosni, de csak 2,5 kg-ot szárítani. Ez annyit jelent, hogy a mosás végén a fél ruhamennyiséget ki kell venni a gépből, majd az első adag szárítása után lehet csak a második adagot megszárítani. Megoldható a folyamatos mosás-szárítás, ha a mosó-szárító automatát a szárító kapacitásának megfelelően, 2,5 kg ruhával töltjük meg. Egy másik fontos szempont, hogy ezek a berendezések a szárításhoz legalább 100 liter vizet használnak, hiszen kondenzációval szárítanak.

ProgramokUgyancsak fontos szempont, hogy milyen programokat képes a gép elvégezni. A legtöbb gép képes a 40, 60, illetve 90 °C-os mosásra, be lehet állítani, hogy végezzen-e előmosást, öblítést vagy centrifugálást. De a modernebb készülékeken már van kézi mosás program (így az eddig csak kézzel mosható ruhákat is bátran berakhatjuk a gépbe); gyorsprogram; késleltetett indítás (beprogramozhatjuk, hogy hány óra múlva induljon el a mosás); gyapjú program (így gyapjú alapanyagú ruhadarabjainkat is kimoshatjuk a gépben); esetleg öblítő stop (amikor a mosás végén nem centrifugál a mosógép, hanem az utolsó öblítővízben hagyja állni és puhulni a ruhákat).

TöltőkapacitásA mosógépek töltőkapacitása azt mutatja meg, mennyi ruhát tehetünk a gépbe, ezt kilogrammban adják meg. Fejlettebb gépeknél már a készülék segít a pontos mennyiség meghatározásában. Napjainkban, a régi „1/2 töltet” opciót felváltotta az újabb fejlesztésű súlyautomatika, amely azon az elven működik, hogy a ruha súlyának megfelelő vízmennyiséget juttatja a dobba – ezzel jelentős energia-megtakarítást érhetünk el.

CentrifugaA mosógép árát növelő sok tényező között elsőnek kell említeni a növekvő centrifugálási fordulatszámot. Az egyszerűbb kivitelű, olcsóbb forgódobos mosógépek egyetlen értékre, 400 és 600 közötti percenkénti fordulatszámra készülnek. A közepes és magasabb árkategóriában a mosógépek centrifugálási fordulatszáma 800-1800. Egyes típusoknál a centrifugálási fordulatszám 2-3 értéke választható, más típusoknál a fordulatszám fokozatmentesen állítható. Egy azonos gyártású mosógépcsaládon belül a percenként 400 és az 1000 fordulattal centrifugáló mosógépek ára között 100% is lehet az eltérés. Kisebb a jelentősége a centrifugálási fordulatszámnak, ha a mosás után a szárítás hagyományos módon, teregetéssel történik. Annak célszerű magasabb fordulaton centrifugáló mosógépet vásárolnia, akinek már van, vagy lesz a közeljövőben ruhaszárító gépe. Akkor viszont legalább percenként 800 fordulattal centrifugáló mosógépet kell választani, ellenkező esetben a ruhaszárítás nagyon gazdaságtalan lesz. Ezeken túl olyan egyéb szempontok merülhetnek még fel, mint a centrifuga hatásfoka; a centrifugálás kiegyensúlyozása; van-e a mosógépben aquastop (egyvíztúlfolyást biztosító rendszer, ha van ilyen a gépben, nem kell a közelében tartózkodnunk).

Extra funkciókA legmodernebb mosógépek – akárcsak más háztartási készülékek – a japán szabadalmon alapuló Fuzzy-Technologiát aknázzák ki. A gép elektronikája érzékeli a behelyezett ruhaadag súlyát, milyenségét, nedvszívó képességét, és ezen adatok birtokában meghatározza az optimális vízmennyiséget, valamint a mosási időt. Figyeli a mosás folyamatát, és azonnal beavatkozik, ha a korrigálásra van szükség. Szintúgy használják a Fuzzy-Technologiát a forgódob mozgásának, ritmusának, a szünet és a forgás időtartamának szabályozására. A Fuzzy-Technologiát a különböző gyártó cégek Fuzzy-Control, Fuzzy-Logic, stb. néven alkalmazzák.

SzállításTartsuk észben, hogy a mosógépek szállítása és mozgatása nem a legegyszerűbb feladat, hiszen a legnehezebb háztartási berendezések közé tartoznak (akár a 90 kg-ot is elérhetik). A készülék belsejébe ugyanis olyan ellensúlyt kell építeni, ami a dob forgásakor fellépő rezgést elnyeli, csillapítja – ez különösen a centrifugáláskor fontos. Az ellensúly– megakadályozza, hogy mosógépünk elmozduljon helyéről.