Hasznos tanácsok a mosáshozA textilpelenkák használata egyértelműen környezetkímélőbb megoldás, mint az eldobható pelenkák. A mai háztartásokban megtalálható automata mosógépek használatával pedig a mosás nem probléma. A mosás bekészítése és a teregetés is mindössze pár percbe tellik.

 • A textilpelenkák mosás előtti tárolásához szükséges, a mosások gyakoriságától függően 2 db vagy több műanyag, fedeles vödör. A pisis pelenkákat egy háromnegyed részéig megtöltött vödör enyhén ecetes vízben tároljuk. (10 l vízhez kb 1 dl 15-20%-os ecet)

 • A kakis pelenkákat lehetőleg külön vödörbe, forró vízzel elkészített ecetes áztató lébe helyezzük. Ha nincs hely külön vödörnek erre akkor akár egy vödörben is tárolhatóak.

 • Az ecet fertőtlenítő hatású, ezért nem kell és nem is szabad klór tartalmú mosószereket használni. Az ecet környezetbarát tisztítószer. A fertőtlenítő mosószerek nem lebomló anyagok, és esetleg a talajba jutva eltömítik azt, ún. elzsírosodást, elszappanosodást okoznak. A pelenkában a maradványaik pedig irritálhatják a baba bőrét.

 • A pelenkákat két, három napig tárolhatjuk így. Ha ritkábban mosunk, a második, harmadik napon cserélni kell az ecetes vizet. Nagyobb gyermekeknél, amikor a pisi is már erősebb szagú, az áztatás előtt érdemes tiszta vízben átöblíteni a pelenkát egy kis méretű lavórban. Így az áztatott pelenkák pár nap múlva sem szagosodnak. A kakis pelenkákból a szilárd szennyeződést a WC-be kell eltávolítani, majd a maradék szennyeződést hideg vízzel lemosva lehet a vödörbe helyezni.

 • Jó ötlet, és házilag is megvalósítható, egy a WC vízcsövére szerelt zuhany, mellyel a szilárd szennyeződést egyszerűen le lehet öblíteni. Egy egyszerű csap és gumicső is megfelel a célra, de a kádban egy vödörbe is öblíthetjük, amit utána a WC-be öntünk.

 • Mielőtt az áztató vízbe tennénk a Monapel Praktikán a hátsó tépőzárat vissza kell hajtani és a patentokat szét kell nyitni. Mosáskor a vödrökből a pelenkákat rögtön a mosógépbe lehet tenni, az áztató víz leöntése után. Előmosás program után akár más textíliák is beletehetők a mosásba, de ha legalább kétnaponta mosunk, akkor ez szükségtelen, mivel a pelenkák kitesznek egy mosást. A 60 fokon történő mosás elegendő, és takarékosabb.

 • Ajánljuk a környezetkímélő, lebomló mosószerek használatát, egyrészt, mivel egyes mosóporok összetevői eltömíthetik a pelenka szálait, másrészt mivel ugyanazt, sőt sokszor jobb eredményt érhetünk el használatukkal a környezet felesleges terhelése nélkül. Ilyen környezet kímélő mosószer például a mosószóda. Egy-két kanál mosószóda mosógépbe adása lehetővé teszi, hogy csak feleannyi mosóport használjunk. Így olcsóbb is a mosás, valamint a mosószóda vízlágyító hatású, így kíméli a mosógép fűtőszálát is.

 • Fehérít és illatosít a mosóprogram utolsó öblítéséhez adott háromnegyed csészényi ecet. A napfény is erőteljesen fehérít, még akkor is, ha éppen felhős az idő. A friss levegőn szárított pelenka fertőtlenítetté és illatossá válik. Érdemes akár felhős vagy hideg időben is egy rövid időre kitenni a pelenkákat a szabad levegőre.

 • A szövetlágyítók, öblítők olyan bevonatot hagyhatnak a pelenka pamut szálain, amelyek csökkentik annak nedvszívó képességét, és allergiás kiütéseket okozhatnak. Ahol a csapvíz kemény, egy idő után a pelenkák is megkeményedhetnek. A szódabikarbónás vízlágyítás segíthet.

 • A pelenka külsők élettartamát növeli, ha mosógépben történő mosáskor mosóhálóba helyezzük. A kéz bőrét megóvja a gumikesztyű használata. Ajánljuk minden mosási, és takarítási munkához, amikor valamilyen vegyszert használunk!

 • A Monapel nadrágpelenkák gyorsan száradnak, és szárításkor nem igényelnek akkora helyet, mint a hagyományos textilpelenkák, így kisebb méretű lakásban sem okoz gondot a teregetés. Nálunk nagyon bevált az úgynevezett körszárító, amelyre fel lehet csipeszelni a pelenkákat, és utána bárhová fel lehet akasztani a szárítót. Egy ilyen szárítóra 10 pelenkát lehet felcsipeszelni. Így megoldható például, hogy újrateregetés nélkül, akár rövid időre is kitegyük a pelenkákat, majd a szobában szárítsuk tovább.