Hasznos tanácsok


Alapismeretek:


1.A szennyes szétválogatásánál mindig vegyük figyelembe a ruha címkéjén feltűntetett mosási hőmérsékletet! Nincs annál bosszantóbb, ha a kedvenc ruhadarabunk összemegy két méretet. Ugyanakkor sokszor előfordul, hogy a címkén alacsonyabb tisztítási hőmérsékletet tűntetnek fel a gyártók, mint amennyit az anyag valójában kibír. A túl alacsony hőmérsékleten nem mindig lehet tisztára mosni a szennyest. A válogatást általában színek szerinte rendezzük: színes, sötét, fehér. A fehér ruhák mosásához kapható fehérítőt ajánlatos a dobba tenni mérőkupakba, ugyanis a mosógépekben erre a célra fenntartott rekesznek az a hátránya, hogy a mosásnál nem jön ki rendesen a fehérítő, így a következő mosásnál foltot hagy a színes ruhákon.

2.Az egyes textíliák első mosásnál színt engednek. A nagyon rikító színes ruhákat ajánlatos első alkalommal áztatni, majd utána külön kicentrifugázni.

3.A különböző típusú anyagokat eltérő módon kell mosni és szárítani. Alapvetően két csoportba sorolhatjuk az anyagokat: mesterséges textíliák és természetes textíliák. A mesterséges anyagon csoportjába rengeteg különféle textília tartozik, mindegyik saját, egyedi jellemzőkkel bír. A főbb csoportok: szintetikus anyagok: Ilyen például az akril és a polamid. Erős, nem gyűrődő anyagok, de nem szívják fel a nedvességet, ezért könnyen feltöltődnek elektromossággal. Ugyanakkor szintetikus anyagokat könnyű mosni és gyorsan szárad. Viszkóz: Nagyon sokféle alakban találkozhatunk vele. Némely változata minőségében hasonlít a pamuthoz: bírja a magas hőmérsékletet, de van olyan viszkóz ruha is, amely maximum 40 fokon mosható. A viszkóz kinyúlik, amikor nedves lesz, erre érdemes odafigyelni, ha ilyen ruhát szárítunk, a legjobb, ha fektetve történik a szárítása.

4.A természetes anyagok:

Pamut: gyakran használt tartós anyag, ami jól bírja a durva kezelést, tisztítása is, 60-95 fokon hatékony. Az első mosás alkalmával legtöbbször egy kicsit összemegy. Len: Mosás során több odafigyelést igényel, mint a pamut. Nem mosható 60 foknál magasabb hőmérsékleten. Akárcsak a pamut,a len is összemegy mosásban. A len az egyedüli olyan anyag (feltéve, ha 100%-ban len), amelyik törik, és nem gyűrődik. Gyapjú: Nagy odafigyeléssel kell mosni, maximum 40 fokon, centrifugázni pedig alacsony fordulatszámon lehet. Selyem: finom anyag, amelyet maximum 40 fokon lehet mosni.

5.Meghosszabbíthatjuk a ruháink élethosszát, ha a mosásnál is megkíméljük őket. Centrifugázni maximum 700 fordulatszámon érdemes.

6.A legtöbb anyag mosható gépben, de csak akkor lesz tökéletesen tiszta a ruhanemű, ha a ruha anyagának és szennyezettségének megfelelő programot választjuk. Az erősen szennyezett mosnivalóhoz válasszunk intenzív programot. A törülközőket, ágyneműt, konyharuhát 70 fokon érdemes mosni. Centrifugázni pedig lehet 900 fordulatszámon is. Fontos, hogy a zsíros konyharuhát ne tegyük össze a ruhaneműkkel, mivel a kioldódó zsírfoltot hagy a ruhán.

7.Sok pénzt spórolunk meg, ha a mosógépet teljes adaggal töltjük meg, és nem indítjuk el fél adag ruhával. A mai mosógépeket 4-5 kg ruhára vannak méretezve. Viszont vigyázzunk arra is, hogy ne töltsük túl mert a motor túlmelegszik, és tönkre megy.

8.A nejlonharisnyákat érdemes kézzel kiöblíteni. Ne tegyük a mosógépbe, mert pillanatok alatt tönkre megy.

9.A kényes darabokat tehetjük mosóhálóba. A mosóháló egy zippzárral, vagy madzaggal zárható nejlonháló, amibe berakhatjuk a melltartót, selyem boxereket, csipkés hálóinget. A mosóháló óvja aruhát, miközben mozog a dobban, és óvja a dobot is, például a kiszabaduló melltartó- merevítőtől,ami sérülést okozhat.

A megfelelő tisztítószer:



1.Többnyire ízlés dolga, hogy a rengeteg különböző márkájú mosószer közül melyiket választod. Ha érzékeny vagy a vegyszerekre, vagy allergiás, érdemes a mosógépen extra öblítést beállítani.

2.A megfelelő mennyiségű mosószer használata fontosabb, mint gondolnánk. Ha túl sokat adunk a ruhákhoz, attól nem lesznek tisztábbak. Ellenkezőleg, a mosószer benne marad a ruhákban, ami irritálhatja a bőr, és allergiát okoz. Mindenekelőtt olvassuk el a csomagoláson jelzett mennyiséget. Növeljük vagy csökkentsük a mosószer mennyiségét annak függvényében, hogy éppen mit mosunk, mennyire koszosak a ruhák, illetve mennyire kemény a víz.

3.Az öblítőt azért használjuk, hogy ruháink puhák legyenek, és illatosak. A német, osztrák gyártmányú termékekből kevesebbet kell a ruhákhoz rakni, viszont az illat sokkal tovább megmarad, mintha az azonos, magyar terméket használtuk volna.

4. A mosáshoz érdemes mérőkupakot használni, így mi szabályozhatjuk a mosószer mennyiségét. Figyelem: A német és osztrák mosószerekből nem kell annyit tenni, mint a magyar mosószerből, mert erősebb a koncentrátum. Valami oknál fogva, ugyanazzal a terméknévvel, teljesen más minőségben kerül a polcokra Németországban vagy Ausztriában. Ezért is részesítjük előnyben ezen országok termékeit, mert sajnos az itthoni minőség gyengébb.


Tippek, praktikák mosáshoz



Mosógép penész



A mosógép öblítő és mosószer adagolójában gyakran üti fel a fejét a fekete penész, aminek eltávolításával sokan bajlódnak. A probléma elsősorban arra vezethető vissza, hogy nem fordítunk elegendő időt a háztartási gépünk tisztítására, karbantartására. Egy kis odafigyeléssel a fekete penésztől is könnyen megszabadulhatunk. Mit is kell ennek érdekében tenni? A mosógépben, elsősorban annak mosószer-adagolójában megjelenő, spórákkal szaporodó feketepenész miatt sokan bosszankodnak. A penész elterjedése elsősorban arra vezethető vissza, hogy a manapság használatos mosószerek és öblítők többsége kímélő, azok nem tartalmaznak fertőtlenítőszert, ráadásul sokan alacsony, 30-40C°-on mosnak, így a baktériumok nem pusztulhatnak el, sőt, a párás környezet hatására szaporodnak. Éppen ezért érdemes néha üresjáratban, hypóval, vagy valamilyen fertőtlenítőszerrel, magas hőfokon elindítani a mosógépet – ügyeljünk arra, hogy a fertőtlenítő mosás után első körben fehér szennyest mossunk, előfordulhat ugyanis, hogy a hypós víz egy része bent marad a gépben, ami a színes ruhákat kifakíthatja. A mosószer-adagoló tisztításakor távolítsuk el az adagolót, és mosószerrel, hypóval dörzsöljük át a tartályt. Az adagoló belső részéhez legegyszerűbben fogkefével, vagy üvegmosó kefével lehet hozzáférni. Ezen kívül érdemes minden mosás után az adagolót, illetve felülnyitós mosógépek tetejét nyitva hagyni, hogy az kiszellőzhessen, megszáradhasson, a penész ugyanis párás környezetben gyorsabban szaporodik.

Mosógép



 • A mosógépet teljesen fel kell tölteni. A mosógép áram-felhasználása összefügg a töltöttségi állapottal és ezzel ugyancsak összefügg a vízfelhasználás. Ha a teljes feltöltést választjuk, akkor havonta ezzel 15-20 kWh villamos energiát tudunk megtakarítani.
 • Minden mosás után ki kell mosni a mosószer- és öblítő adagolót, mert a nyílásokba (amelyeken keresztül a víz bemossa a gépbe az öblítőt) hajlamos eltömődni.
 • Mosógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszon olyan eszközt, amely víz- energiatakarékos programmal is rendelkezik.
 • Minden mosás után nyitva kell hagyni a mosógép ajtaját és a mosószer-, valamint az öblítő adagolót, hogy kiszáradhasson, s csak ezután szabad becsukni. Ezzel elkerülhetjük a penész megjelenését.
 • Válasszon olyan készüléket, ahol a mosási hőfok a mosási programtól függetlenül, egyedileg állítható.
 • 3-4 havonta nagyobb karbantartás is szükséges. A bemenő és kifolyó víz szűrőjét ki kell tisztítani, mivel a vízből a szilárd szennyeződés és a vízkő lerakódik a szűrőre, illetve a kifolyó vízből szöszök rakódnak le, s eltömik a szűrőt.
 • Általában nincs értelme túlzott fordulatszámra állítani a centrifugát. Ha 1200 helyett 800 fordulatszámmal végzi feladatát a készülék, egyharmaddal kevesebb energiát használ. Más a helyzet, ha mosást követően a ruha nem a szabad levegőn, hanem szárítógépben szárad.
 • A forgódobos mosógép vásárlásakor el kell dönteni, hogy elöl- vagy felültöltős gépet vásárolunk-e. A választást döntően a rendelkezésre álló hely határozza meg. Az elöltöltős gépekhez több hely kell, éppen az előrenyíló ajtó és az elölről történő adagolás miatt. Ha nagyon kevés hely van, akkor a 40-45 cm szélességű felültöltős gépek célszerűbbek.
 • A ruhák főzésére, 95 C-on történő mosására csak egészen kivételes esetekben lehet szükség.
 • Célszerű a mosógéphez fékezett habzású mosóport, és kézi mosáshoz kézi mosószert is vásárolni.
 • A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indíts hatvan fokos, kímélő programot, s önts a gépbe két liter húsz százalékos ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot, és másnap melegítsd fel még egyszer! Az automata mosógép energiafogyasztásának a 80-90%-át a vízmelegítés teszi ki.
 • Használja ki a mosódob teljes befogadóképességét. A normál mosógép áram- és vízfogyasztása független attól, mennyi ruhát rak a mosógépbe: fél töltetnél ugyanannyi áramot és vizet elfogyaszt, mintha a mosódob tele lenne.
 • Vannak készülékek, amelyek ötvözik a mosó és szárítógépet. Ezek a kombinált mosó-szárítók nagyon sok áramot fogyasztanak, sokkal többet, mint a két készüléktípus külön.
 • A makacs foltokat inkább kezelje egyedileg, ahelyett, hogy az egész töltet mosnivalót magas hőmérsékleten, sok mosószer hozzáadásával mosná.
 • Ha a mosógépet vagy a mosogatógépet csak akkor használja, amikor tele van, jelentősen csökkentheti a háztartás energiafogyasztását.
 • A mosógépet lehetőleg a névleges kapacitásra kell megtölteni, tehát célszerű teljes adag mosnivalót összegyűjteni.
 • A legtöbb esetben a 30-40 C-os mosás tökéletes eredményhez vezet, lényegesen kevesebb energia felhasználásával.
 • Mosógép a víz felfűtéséhez használja a legtöbb áramot, ezért mosson alacsonyabb hőfokon, mondjon le az előmosásról és válasszon energiatakarékos, vagy rövidprogramot. Ezzel akár az áramfelhasználás egyharmadát is megtakaríthatja. A normál szennyezettségű ruha már 60 C-on is tiszta lesz, ezen a hőmérsékleten már a baktériumok is elpusztulnak.
 • A mosószer adagolásnál a feltüntetett ajánlott mennyiségnél ne használjunk többet! Ez egyaránt fontos a környezet és a pénztárcád kímélése szempontjából!

  Mire ügyeljünk a mosógépnél?



  Időnként tisztítsuk ki a mosógépet. Töltsünk fel langyos vízzel, öntsünk belel négy liter ecetet. Forgassuk végig az egyik programot. Az ecet feloldja a vízkövet és leszedi a mosópormaradékot. A mosógép elé, lábunk alá tegyünk száraz gumiszőnyeget, ezzel megelőzhetjük a balesetet. Szakadt ruhát, fehérneműt ne tegyünk a mosásba, mert tovább szakad. ( Ha lehet azonnal javítsuk meg, nem érdemes gyűjtögetni.) Az erősebb szennyeződés körüli részeket férceljük körül. Ez kézi mosásnál nagyon fontos, mert nem kell mindenütt erőteljesen dörzsölni a ruhát. Gépi mosásnál: az erős szennyeződésre kevés vízzel tegyünk külön áztatóport, és úgy tegyük a gépbe. Az újonnan vásárolt fehérneműt első használat előtt mossuk ki, mert a gyártásnál olyan anyagok maradnak benne (apretura), amelyek érzékeny bőrűeknél allergiás tüneteket okozhatnak. Csak külön mossuk! Új harisnyát a felvétel előtt mossuk ki, tartósabb lesz. Mielőtt a gépbe tennénk az ingeket, finom festőecsetet mártsunk hajsamponba, kenjük be az ing erősen szennyezett gallérját és kézelőit. Ha a gallér megsárgult, dörzsöljük be erősen krétával. A kréta oldja a zsírt, a szennyet könnyebb eltávolítani. Ezt többször megismételhetjük, ha a gallér már nagyon megsárgult. Ecetből és szódabikarbónából keverjük pépé, mosás előtt kenjük fel a gallérra. Ezzel mindenféle makacs szennyeződést eltávolíthatunk. Ha a férfiingben a gallérmerevítő mosáskor benne marad rendszerint meggörbül. Vizes ruhán gőzöljük át, kiegyenesedik. Hogy ne legyen többé pehely az anyagon.

  A kordbársonyt többször váltott vízben óvatosan nyomkodva mossuk és lassan szárítsuk meg. Még nedvesen keféljük át ruhakefével. Minden pejhely eltűnik róla. Vigyázat, szálirányba keféljük. Gondosan kihúzkodva, felakasztva, simára szárad. A bolyhos pulóvereket és garbókat mindig bal felükön mossuk, nem ragad rájuk a pehely. Nincs pehely a ruhán, ha a mosóvízbe egy csésze ecetet teszünk. Ha a centrifuga filtere mellett és alatt pelyhek vannak, tisztítsuk ki, különben tönkremegy. Nagyon érzékeny, pelyhes vagy bolyhos ruhát öreg párnahuzatban rakjuk a gépbe. A mosógép szűrője nem tömődik el. A cipzárat mosás előtt húzzuk fel. A fémcipzár elszakíthatja a többi ruhát, a műanyag cipzár pedig tönkremegy.

  Hogy a mosott ruha lágy és illatos legyen.

  Az utolsó öblítővízbe tegyünk egy csésze ecetet. Ez a legolcsóbb és legbiztosabb öblítő szer. Kézi mosásánál különösen fontos az ecet, semlegesítheti a szappant, és felfrissíti a színeket. Ha 4 literenként egy kávéskanál keserűsót (glaubersót) teszünk az öblítővízbe, megakadályozzuk a színes ruha kifakulását vagy elszíneződését. Ha a pulóvert és a tréningruhát kézzel mossuk, az utolsó öblítővízbe haj öblítő szert keverjünk (1 evőkanálnyi elég), szép fényt kap tőle. A gyapjúpulóver utolsó öblítővizébe néhány kanál glicerint tegyünk. Ettől a pulóver puha lesz és nem irritálja a bőrt.

  Ha a gyapjúholmit rosszul mostuk ki.

  Áztassuk langyos vízbe, amelyhez egy kevés finom hajsampont tettünk. Gyakran ez az eljárás olyan rugalmassá teszi a szálakat, hogy a holmi ismét visszanyeri eredeti formáját. A kísérlet megéri. A rég nem használt gyapjú nadrágok, szoknyák anyagát újjávarázsolhatjuk a következőképpen: finom mosószerrel, kézzel (vagy az automata mosógép gyapjúprogramján) mossuk a ruhadarabot, többször öblítsük, majd az utolsó öblítővízbe egy előre elkészített oldatot öntsünk. Egy kávéskanál zselatint oldjunk fel, hagyjuk állni, majd másnap egy gézdarabon szűrjük az öblítővízbe. A vasalásnál a ruhadarabot vizes ruhán gőzöljük fel.

  Hogy a fehér gyapjúholmi ne sárguljon meg.

  Kék vászonba vagy kék papírba csomagolva tároljuk.

  Hogyan frissítsük fel a tollpárnát?



  Forgassuk meg néhányszor centrifugában, de vigyázzunk, nehogy az angin lyukas legyen, és a toll kirepüljön. Tegyük a napra, ez egyébként is frissít. Feldúsíthatjuk a tollpárnát vagy a paplant, ha felnyitjuk a huzatát annyira, hogy a nyíláson a hajszárító csöve beférjen. 5-6 percig fújjunk meleg levegőt a toll közé,kétszeresére nő a párna vagy a paplan.

  Hogy a munkaruha tiszta legyen.



  A mosóvízbe egy fél csésze szalmiákszeszt keverjünk.

  Ha sok hab képződik.



  A mosógépbe szórjunk a habra egy kevés sót, lecsillapodik.

  Hogyan kezeljük a megsárgult fehérneműt?



  Visszanyerik eredeti színűket, ha a mosás és az öblítés után a sárgult felületeket sóval alaposan beszórjuk, és árnyékban szárítjuk meg. A megsárgult kézimunkák, finom vászonfélék ismét kifehérednek, ha mosás előtt aludttejben áztatjuk. A fehér függöny - főként, ha műanyag - a hosszan tartó használat után megsárgul és bármivel kezeljük, mossuk, nem lesz többé kifogástalanul fehér,. Főzzünk egy jó erős teát, annyit, hogy a (frissen mosott) függönyünket ellepje. Mártsuk az anyagot a meleg tea lébe, forgassuk át egy (tiszta és jól lecsiszolt) fakanállal, hogy mindenütt egyformán érje a folyadék. A szokásos módon, csavarás nélkül csöpögtessük ki, és fél szárazon akasszuk a helyére. A mindig divatos, szép drapp függönyünk lesz. Ha a fehér zokni megsárgult, tegyünk a mosóvízbe egy negyed citromot.

  Hogyan tisztítsuk a bársonyt?



  Simítsuk ki az anyagot, a bársony szálait is egyenesítsük ki. Tartsuk színével felfelé a gőzölgő víz fölé, amelybe előzőleg néhány csepp szalmiákszeszt tettünk. Jól keféljük ki, és a fonákján a bársonynak megfelelően - vasaljuk ki. A bársonyt kétféleképpen vasalhatjuk:
 • az anyagot szálas oldaléval tiszta ruhakefére tesszük, nedves ruhát teszünk rá és azon keresztül gőzöljük át a bársonyt
 • a vasalót felállítjuk (kitámasztjuk) nedves ruhát borítunk rá és amikor már jól gőzölög, a bársonyt fonákjára fordítva végighúzzuk rajt. Közben a színén - szálirányban - keféljük a ruhakefével. Az elő törő pára szépen felemeli a bársony szálait. Csak nedves ruhával dolgozzunk, mert a víz foltot hagy a bársonyon. A nem túl szennyezett bársonyt úgy is megtisztíthatjuk, hogy egy - hígított - szalmiákszeszbe mártott - ronggyal finoman áttöröljük, utána - szálirányban - alaposan kikeféljük. A kissé megszürkült fekete bársony színe felfrissül, ha félbevágott vöröshagymával - szálirányban - átdörzsöljük. Ezután a ruhát alaposan ki kell szellőztetni, hogy a hagymaszag elillanjon. A bársonyra tapadt apró szöszöket könnyen lekefélhetjük, ha a ruhakefére ráhúzzunk egy régi nylonharisnyát.

  Hogyan kezeljük a bőr holmit?



  Az ablaktörlő szarvasbőrt ha megkeményedett, öblítsük ki langyos vízben, amelybe előzőleg egy evőkanál kenőszappant kevertünk. A megkeményedett bőrkesztyűt ismét lággyá tehetjük, ha az öblítővízbe egy evőkanál olíva olajat keverünk. Egy kevés ecet vízzel keverve, hajlékonnyá teszi a kitisztított bőrkesztyűt. Ha a vékony bőrkesztyű erősen szennyezett, áztassuk benzinfürdőben egy óra hosszat, majd tiszta benzinben újból nyomkodjuk át, - különösen a piszkos részeket - ezután puha ruhába csavarva itassuk fel a benzint, húzzuk fel a kesztyűt a kezünkre, és addig dörzsöljük, míg megszárad. A szarvasbőr kesztyűt mosószeres vízben nyomkodjuk át, majd öblítés után alkoholban pihentessük egy ideig. Száraz ruhával itassuk fel és s kezünkre húzva formázzuk újra, majd ügyesen lehúzva, kiigazgatva szárítsuk meg. A félbőrkabátot - ha fényét vesztett, piszkos - lenolajjal töröljük át. Minden újabb szennyes részt, tiszta (csak olajos) ronggyal kezeljünk. Könnyedén töröljük át. Ha így jártunk el, megtartja rugalmasságát. A felső bőrkabátot, illetve az irhaféleségeket a tisztítóban hozassuk rendbe, nem érdemes otthon kísérletezni vele. A hasított bőrtáskákat, szatyrokat ugyanúgy tisztíthatjuk, mint a szarvasbőr kesztyűt. A bélést, ha lehet fejtsük ki, külön mossuk ki. Az átnedvesedett béléstől foltos lehet a bőr! Ha csak béléssel együtt tisztíthatjuk, inkább samponos szivaccsal való átdörzsölést válasszuk. Tiszta, meleg vízbe mártott, kicsavart szivaccsal itassuk fel a habot. Ne szárítsuk napon vagy kályha mellett!

  Hogyan nedvesítsük be a vasalásra kész ágyneműt?



  Két, alaposan benedvesített törülközővel együtt tegyük be a centrifugába, kapcsoljuk be, s addig forgassuk míg a ruha kellően nedves lesz.

  Ha gyorsan akarunk vasalni.



  Feszítsünk a vasalódeszkára egy vastagabb alufóliát, és tegyünk rá egy durva pamutanyagot. A vasaló ezt a réteget is átmelegíti, így az alul keletkezett hő elősegíti a vasalást. Ha a vasalókendőt kikeményítjük a vasalás hatásosabb lesz, a kendő pedig tovább marad tiszta.

  Hogyan vasaljunk hímzést?



  Hímzéssel lefelé helyezzük a darabokat egy frottír törülközőre és így vasaljuk ki. A hímzések közötti részecskék is simák lesznek.

  ...s még néhány tipp.



  Ha a vasalás közben a fehér vászonfélét megperzseltük a foltot nedvesítsük be, hintsük meg sóval és tegyük ki a napra. Ha megszívta, kiöblítjük. Ha elsőre nem sikerült kétszer-háromszor is megismételjük. (Ne dörzsöljük.) Ha a vasaló kissé megpörkölte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével és hagyjuk így néhány órán át. Utána mossuk ki, a folt eltűnik. Tartósabb a nadrág éle, ha a vizes vasalóruha alá benedvesített csomagolópapírt teszünk és azon keresztül vasalunk. A kifényesedett szövetszoknyák, nadrágok vagy kabátok szövetére borítsunk nedves vasalóruhát és meleg vassal simítsuk át. A még gőzölgő szövetet ruhakefével gyengéden, s addig ütögessük, míg a szálak közül előtörő pára eltünteti a fényesedést. Hagyjuk a vasalódeszkán megszáradni!

  5 tipp farmernadrág mosásához.



  A farmerdivat, a hatvanas évek hippi mozgalmával tört be Európába és azóta töretlen sikernek örvend mindkét nem képviselői között. Íme néhány ötlet farmermosáshoz, hogy kedvenc farmerünket ne csak most, de évek múlva is hordhassuk.
  1. Farmer mosása előtt ürítsük ki a zsebeit és fordítsuk ki a nadrágot.
  2. Állítsuk a mosógépet hideg hőmérsékletű programra vagy mossuk kézzel a farmerünket. Ne használjunk öblítést!
  3. A legtöbb népszerű farmermárkákat gyártó cég már úgynevezett ’avatott technológiát’ használ; ez azt jelenti, hogy a farmer 40 fokon is mosható, anélkül, hogy összemenne. A hordással pedig inkább enged a farmer a tartásából, tehát valamennyivel kényelmesebb lesz a viselése.
  4. Mosás után azonnal vegyük ki a vízből a farmert, fordítsuk vissza, és a derekánál fel csipeszelve lógassuk szárítókötélen.
  5.Új farmer vásárlásakor előfordulhat, hogy a farmer az első mosás után összemegy (dacára, hogy avatással készült). A pamutanyagok során a szálak átmérője és hossza is módosul a környezet hőmérsékletének és nedvességtartalmának változása miatt. Ha az anyag vizes lesz, a pamutszálak megduzzadnak. Ha az anyag megszárad, a szál “lelohad”, és az anyag csaknem eredeti méretére nyúlik ki. A víz, a hő, a keverés és a szappan (amely a szálak között kenőanyagként hat) megnöveli a zsugorodás sebességét és mértékét. Többszöri mosás-szárítás után az anyag eléri végső méretét, és nem fenyeget bennünket további zsugorodás