Gondolkozz és vásárolj! - Mosógép vásárlás előtt


A globális és multinacionális világ árudömpingje szükségszerűen magával hozta egy új vásárlási magatartásforma kialakulását. A Tudatos Vevő vásárlás előtt tájékozódik, mérlegel, és dönt. Ebben segítenek a különböző sajtóorgánumok, különös képen a Budapesti Piac lapcsalád kiadványai. Új rovatunkkal szeretnénk megkönnyíteni a vásárlás előtti mérlegelést.

4 alapelv és sorrend háztartási gépek vásárlása előtt


1. Árak, pénztárcánk szabta lehetőségek: Ebben a tekintetben tűzzünk ki egy maximumot, melyet alkalom adtán meg tudunk fejelni egy 10%-os biztonsági tartalékkal.

2. A márkák összehasonlításában célszerű a jól bevált és ismert termékekhez ragaszkodni, de mindenképpen meg kell vizsgálnunk szemrevételezéssel, tapogatással a kiválasztott termékek anyagát, minőségét, tartósságát. Figyeljünk arra, hogy milyen funkciókra van szükségünk, mert ez rendkívül drágítja a készüléket.

3. Energia címke: Erre tüntetik fel a termék energiafogyasztását. A kategóriák közül a legmagasabb az A++, A+, A mindhárom kiváló, energiatakarékos osztály. Ennél alacsonyabb kategóriákban a fogyasztás már jelentősen eltér és drágul a használat. 4. Külső megjelenés: A termék mennyire passzol a lakás többi tárgyaihoz, bútorzatához stb...

Ár és minőség összehasonlítás: Mosógép


Először is a konyhai eszközöket vesszük górcső alá, azon belül is a mosógépeket. Árak tekintetében széles a kínálat, 50 ezer forinttól egészen a 600 ezer forintos gépekig kínálnak termékeket. Az árak attól függően változnak, hogy az adott gép milyen anyagok felhasználásával készült, milyen programlehetőségekkel bír, milyen plusz funkciói vannak, mennyire energiatakarékos. Otthoni használatra nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb megoldás, de az sem biztos, hogy a legolcsóbb annyira rossz lenne. A mosógép méret kiválasztásánál két dolgot vegyünk figyelembe: 1.) hol szeretnénk elhelyezni a készüléket. Előtte mérjük le a helyet, hogy lehetőleg beférjen Az elöltöltős mosógép méret 60 x 85 x 60 cm a felültöltősé 40 x 85 x 60 cm. 2.) Milyen gyakran mennyi ruhával töltjük meg.

Szempontok mosógépvásárláskor!


1. Programválasztás: Mennyire kezelhetőek könnyen az egyes típusok, beállítások, programok nyomon követése stb...

2. Centrifugálás: Minél nagyobb a fordulatszám, annál kevesebb víz marad a ruhákban mosás után. Alacsony fordulatszámon a kényes ruhák is centrifugázhatók. Ezért jó az állítható fordulatszám.

3. Zajszint: Főleg társasházi lakások esetén, éjszakai használatnál fontos figyelembe venni, hogy mennyire dolgozik zajosan a készülék, mosásnál és centrifugálásnál.

4. Kiegészítő funkciók, gombok: A legjobban drágítják a készüléket, ám a mosás milyenségét a legkevésbé befolyásolják

5. Befogadóképesség: Egyszerre hány kilo ruhát tudunk kimosni. Egyszerre minél többet, annál gazdaságosabb a készülék

6. Fogyasztás: Két nagy csoportot kell figyelembe venni, az áram, valamint a vízfogyasztást. Minél alacsonyabb, annál olcsóbb a működtetés. 7. A készülék ára: Rengeteg összetevője van, mely megszabja a termék árát, a kijelzőtől, a dizájnelemekig.

Összehasonlító táblázat*
Zanussi Whirpool Indesit Fagor
Típus ZWG5105 AWO/D 43135 IWDE 7145 3SF-3611
Programválasztás Programlefutási kijelző Forgatógomb (4) Programlefutási kijelző Forgatógomb (4) Programlefutá s kijelző,Forgatógomb (4) Interaktív LCD kijelző,forgatógomb (5)
Centrifugálás(for/perc) 400-1000 (4) 1000 (2) 1200-1400 (5) 1100 (3)
Zajszint (dB) Mosásnál Centrifugálásn ál (5)
56
65
(3)
58
74
(2)
58
80
(4)
57
74
Kieg. Funkciók Késleltetett indítás (2) Állítható vízhőmérséklet,késleltetett indítás (3) Késleltetett indítás,szárítás (3) Szárítás,késleltetett indítás (3)
Kieg. Gombok Centrifuga ford.szám,előmosás,extra öblítés (4) Öblítőstop, intenzív öblítés,Energiatakarékos mosás (eco),előmosás (5) szárítás,centrifuga ford.szám (4) Vasaláskönnyítő,Extra öblítés,Turbo Time Plus(5)
Befogadó képesség(Kg) 6 (4) 5 (4) 7 (5) 6 (4)


*Az egyik nagy kereskedelmi áruház eladója szerint összehasonlítottuk a négy legjobban fogyó márkát. Ezek közül két 100 ezer forint alatti típust, valamint két ezen árkategória felettit vettünk figyelembe. Mindegyik figyelembe vett kategóriában zárójelben 1-5-ig értékeltük gyártó által feltüntetett paramétereket.

Hasznos tippek mosógép használatához


  • Dobrögzítés eltávolítása: Új mosógépek dobját csavarral rögzítik a szállítás miatt. Ezt otthon nekünk kell eltávolítani. A legtöbb meghibásodás oka, hogy a vevő megfeledkezik erről. A javítás ilyen meghibásodás esetén nem garanciális.
  • Zajcsökkentő szivacs: Kereskedelmi forgalomban kapható kifejezetten erre a célra készített rezgéscsillapító szivacs. De egy méretre vágott használt polifom is megteszi.
  • Várjunk amíg összegyűlik a megfelelő mennyiségű ruha. Vigyázzunk, ne tömjük tele a mosógépet, mert az a ruhát és a készüléket is tönkreteheti!
  • Havonta, kéthavonta tartsuk karban a készüléket. Tisztítsuk ki a mosópor adagolót, járassuk át tiszta vízzel a mosógépet
  • A mosógép vízbetáplálása elé építsünk be vízszűrőt, amely megvéd a vízkövektől, ezáltal a gép élettartama jelentősen megnő.