Így lesznek vakítóan fehérek az elszürkült ruhák! -Csodaszerek a konyhából.


Ne költs drága fehérítőkre, ha van otthon egy kevés ecet, só és szódabikarbóna. Eláruljuk, hogyan használd őket!

A fehér ruhák nagy előnye, hogy a mosásnál vagy a foltok tisztításánál nem kell attól félned, hogy elveszítik a színüket. Ugyanakkor bármennyire is óvod őket, egy idő után - többek között a mosáshoz használt víz ásványianyag-tartalma miatt - elsárgulhatnak és beszürkülhetnek.

Korábban a hipós áztatás volt a legnépszerűbb módszer a ruhák kifehérítésére, ez azonban roncsolja a textileket, így élettartamuk jelentősen lerövidül. Jobb megoldás a mosószappanos tisztítás, ez viszont csak a foltokon segít, az egész textilt nem teszi fehérebbé. Ugyan az üzletekben számtalan fehérítő kapható, természetesebb és pénztárcakímélőbb megoldásokat találhatsz a konyhádban is. Egy adag szódabikarbóna, egy pohár ecet vagy egy kevés citromlé csodákra képes, ráadásul a mosógépet is óvja. Próbáld ki őket! Klóros fehérítők helyett A hagyományos, klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és a szöveteken mosás közben makacs foltok jelenthetnek meg, melyek elcsúfítják a ruhákat. Ha lágy fehérítőt szeretnél használni, mely nem hagy foltot maga után, vegyél néhány citromot - ez még olcsóbb is, mint a vegyszeres fehérítők. Mosás előtt legalább fél órára áztasd be a textileket citromlé és szódabikarbóna keverékébe. Ha ezután kimosod, a ruhák vakítóan fehérek lesznek.

Ismerj meg még több praktikát és csodaszert.


Ha korábbi mosások alkalmával a rozsda és az ásványi anyagok elszíneződéseket okoztak a textileken, eltávolításukhoz szintén vesd be acitrom erejét. Önts egy pohár frissen facsart citromlevet a mosógépbe a pamutpólók és sportalsók mosásának programja alatt. A citromlé természetes fehérítő hatásának köszönhetően eltünteti a foltokat. A vízhez adott, hígított vagy tömény citromlé biztonságos, jól bevált textilfehérítő, ráadásul a ruhák friss illattal kerülnek majd ki a mosógépből.

Hatékony fehérítés ecettel Egy kisebb adag fehér ruhát egyetlen pohár ecettel ki tudsz mosni. A szürkeségükből is sokat veszítenek az ecet által, ráadásul puhák és friss illatúak lesznek - amennyiben nem ragaszkodsz az erőteljes parfümillatot árasztó ruhákhoz, akár búcsút is mondhatsz az öblítőnek.

Még több folttisztító praktika.

Egyszerűen önts a mosógépbe a mosóprogram előtt fél pohár ecetet,majd mosd ki a ruhákat 40°C-on. Szép fehérek lesznek. Ha már nagyon elszürkültek a textilek, először egy nagy lábasban keverj össze egy pohár ecetet és másfél liter vizet. Az egészet forrald fel, majd öntsd át egy lavórba, és ebben áztasd a ruhákat egy éjszakán át, másnap pedig mosd ki őket. A nagyon sárga ruhákat a legegyszerűbben úgy fehérítheted ki, hogy egy éjszakára beáztatod 12 rész víz és egy rész ecet keverékébe. Másnap mosd ki őket. Ezzel a módszerrel a foltokat is eltüntetheted. Szódabikarbóna a textilek és a mosógép védelmében Talán sokszor hallottad már, de, ha a szokásos mennyiségű folyékony mosószerhez fél pohár szódabikarbónát öntesz, valóban fehérebb lesz a fehér. Emellett spórolhatsz is vele: a szódabikarbóna meglágyítja a vizet, ezért általában kevesebb mosószer is elég a mosáshoz. Felültöltős mosógépek esetében fél pohár, elöltöltősök esetében negyed pohár szódabikarbóna hozzáadásával fokozható a mosószer fehérítő ereje.

A kevésbé kényes, de nagyon elszürkült textileken is segít a szódabikarbóna, csupán egy kicsit többre van szükség belőle. A függönyök esetében például kifejezetten ajánlott a használata, a következőképpen. Egy lavórba szórj fél kiló szódabikarbónát, majd oldd fel 10 liter vízben, és ebben az oldatban áztasd a függönyöket. Két-három órányi áztatási idő után egyszerűen öblítsd át őket tiszta vízben. A frissen fehérített ruhákat, ha teheted, szabad levegőn szárítsd meg, közvetlen napfény mellett, a napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.
15 hatékony folttisztító Sör
Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni,és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.
7 hatékony fortély izzadságfoltok ellen Ha nem sikerült kimosni
A jó idő kellemetlen, bár természetes velejárója az izzadás. Eláruljuk,hogyan tüntetheted el ruháidról a kínos foltokat.
Alkat kérdése, hogy kit mennyire visel meg a meleg, vagy mennyire izzad,amikor a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, esetleg stresszes helyzetbe kerül. Aki szerencsés, annak nem okoznak gondot az izzadságfoltok sem, aki viszont nem, annak nemcsak egy hatékony izzadásgátlóról kell gondoskodnia, hanem érdemes néhány házi praktikát is a tarsolyában tartania a ruhái érdekében.
A következőkben megismerhetsz néhány olyan fortélyt, mely már nagyanyáink idejében is nagy segítséget jelentett a ruhákon éktelenkedő foltok ellen.Találsz közöttük olyat,melyetbevethetsz kényes anyagok esetében, és olyat is, mellyel a legmakacsabb foltokat is garantáltan eltávolíthatod.Ammónia és aszpirin kényes és kevésbé kényes anyagokhoz.Az ammónia színtelen, szúrós szagú gáz. Vízben jól oldódik,ráadásul kitűnően távolítja el a foltokat, ezért manapság is sok termék tartalmazza. Házilag önmagában az ammóniát mindig vízzel elkeverve használd: selyem-, gyapjú- és spandexanyagok esetében fele-fele arányban vegyítsd vízzel.A kevésbé makacs izzadságfoltok eltávolításához a ruhát mosás előtt kend be 50%-os töménységű, vizes ammóniaoldattal, és kissé dörzsöld össze az anyagot. Ezután elég 40°C-on kimosni a ruhát, és a foltnak nyoma sem lesz.
Ha nincs kéznél ammónia, és a foltot többszöri mosás után sem sikerült eltávolítanod, még ne add fel a reményt. Zúzz össze két aszpirintablettát,és a port keverd össze fél pohár meleg vízzel. Áztasd a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott,egyszerűen mosd ki. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánljuk.
Recept nagyon kényes anyagokhoz A kevésbé érzékeny anyagokat szinte bármelyik praktikával kitisztíthatod. A kényesebb, színes ruhákról a foltokat viszont egy evőkanál denaturált szesz és negyed teáskanál szalicilsav keverékével tüntetheted el. A keverékkel dörzsöldbe a foltot, majd mosd ki a ruhákat mosógépben.
Citromlé és ecet a foltok ellen
A citromlé és az ecet is kiváló folttisztító, és az izzadságfoltok esetén is nagy sikerrel vetheted be őket. Keverj össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöld át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölheted.Citrom helyett ecetet is használhatsz, ezt hasonló módon alkalmazhatod:vízből készült keverék részeként vagy közvetlenül. Utóbbi esetben öntsd a foltra, alaposan dörzsöld át vele, és csak ezután mosd ki a ruhát. Ezzel a módszerrel a dezodor nyomait is eltüntetheted.
Sóval, szódabikarbónával a makacs szennyeződés ellen.
A sót használhatod szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására, és nagy sikerrel vetheted be a foltok ellen is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen is kiváló: csak oldj fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várd meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mosd át a foltot. Ezután mosógépben mosd ki, és a ruhád olyan lesz, mint újkorában. Hasonlóan hatékony szer a szódabikarbóna is. Ha a ruhákat négy evőkanál szódabikarbóna és negyed pohár víz keverékével előkezeled, könnyen megszabadulhatsz a foltoktól. A masszát dörzsöld az anyag izzadságfoltos részébe, majd mosd ki a ruhát. Faggyúból és szódabikarbónából mosószappant is készíthetsz, mely nagy segítségedre lehet a folttisztításban - a színes ruhákhoz csak kevés szódabikarbónát használj. Nézd meg, nagyanyáink hogyan készítették ezt a csodaszert, és hogyan bántak el a makacs szennyeződésekkel.
Az 5 legjobb házi folttisztító receptje Fillérekből kikeverheted!
Borfolt, gyümölcsfolt, zsír vagy olaj okozta szennyeződés? Keverd ki receptjeink alapján házi ellenszereiket!
Nincs az a folt, melyet ne lehetne eltávolítani a kiválóbbnál kiválóbb folttisztítókkal. Csakhogy az üzletekben kapható tisztítószereken kívül házi praktikákkal is megnyerheted a foltok elleni harcot, ráadásul jóval olcsóbban.Nagyanyáinknak ugyanis éppen olyan makacs szennyeződésekkel kellett elbánniuk, mint amilyenek ma is megnehezítik a háziasszonyok életét, csakhogy akkor még nem állt rendelkezésre annyiféle szer, mint manapság. Így aztán nem maradt más, mint többek között az ecet, a mosószappan, a szalicilsav, valamint az ezekből kevert hatékony szerek.Ha utóbbiakat szívesen kipróbálnád, készítsd el őket a következő receptek alapján!
Recept régi foltokra
Hozzávalók:
2 evőkanál mosószer 3 evőkanál ecet 1 liter meleg víz
Ha a foltokat nem tudod azonnal kezelni, azok makacsul beivódhatnak a ruhákba. Az ilyen szennyeződések ellen kitűnő szer készíthető a fenti hozzávalókból. Az alapanyagokat egy kis vödörben keverd jól össze, a foltokat dörzsöld be a keverékkel, és utána - amilyen jól csak lehet - szárítsd meg. Szükség esetén ismételd meg a műveletet.

Tipp
A foltokat a legjobb azonnal eltávolítani. Hogy a szennyeződés körüli részt kíméld, tegyél a folt alá jó nedvszívó textíliát vagy konyhai papírtörlőt. A folteltávolítót először mindig egy kevésbé látható helyen próbáld ki, így biztosan nem teszed tönkre a ruhát, ha esetleg a szer túl erős az anyaghoz képest.
Házi szer izzadságfoltok ellen
Hozzávalók:
1 evőkanál denaturált szesz 1/4 teáskanál szalicilsav
A kevésbé érzékeny anyagokból az izzadságfoltokat könnyen eltávolíthatod, ha langyos, ecetes vízbe áztatod őket. Ha kényesebb szöveten éktelenkednek izzadságfoltok, akkor a fenti alapanyagokból készült keverékkel dörzsöld be jól a foltokat. A kezelés után hideg vízben alaposan öblítsd ki az anyagot, majd mosógépben mosd ki. A fehér anyagokról az izzadságfoltot gyógyszertárakban kapható bóraxoldattal távolítsd el.

Ismeretlen eredetű foltokra Hozzávalók:

4 evőkanál szalmiákszesz 4 evőkanál borszesz vagy denaturált szesz 1 evőkanál só
Gyakran előfordul, hogy egy foltot valaki már csak jóval azután vesz észre a ruhán, hogy emlékezne rá, honnan is került oda. Az ismeretlen eredetű foltokat pedig a legnehezebb eltávolítani - kivéve akkor, ha rendelkezésre áll az a nagyszerű folteltávolító, melyet a fenti hozzávalókból keverhetsz. Az elkészített keverékkel dörzsöld alaposan a foltot addig, amíg egészen elhalványodik. Ezután hideg vízben öblítsd át a ruhát, majd mosógépben mosd ki. Faggyúból és szódabikarbónából mosószappant is készíthetsz, mely nagy segítségedre lehet a folttisztításban - a színes ruhákhoz csak kevés szódabikarbónát használj. Nézd meg, nagyanyáink hogyan készítették ezt a csodaszert, és hogyan bántak el a makacs szennyeződésekkel.
Gyümölcs és gyümölcslé okozta foltok ellen

Hozzávalók:
5 evőkanál szalmiákszesz 5 evőkanál író néhány csepp citromlé
Gyakran már az is segít, hogy a gyümölcsfoltokat denaturált szesszel dörzsölöd át. Ha így mégsem tüntethető el a folt, akkor szerezd be a fenti alapanyagokat, és keverj belőlük folttisztítót. A szalmiákszeszt először kevés vízzel melegítsd fel, és ezzel kezeld a foltot. Ezután keverd össze az írót néhány csepp citromlével, és a foltot egy éjszakán keresztül ebben áztasd. Másnap mosd ki, és a foltnak nyoma sem lesz.

Tipp A folteltávolítót mindig körkörös mozdulatokkal, kívülről befelé haladva dörzsöld az anyagba, hogy lehetőleg ne maradjon hátra szegély.
Általános foltbenzin

Hozzávalók:
250 ml 90%-os alkohol 100 ml szalmiákszesz 10 ml mosóbenzin - festékboltokban kapható
Az alkoholt, a szalmiákszeszt és a benzint keverd össze, és töltsd egy jól zárható üvegbe. Szükség esetén tegyél belőle egy puha ruhára, és ezzel dörzsöld be a foltot. Ezzel a keverékkel a legmakacsabb foltokat is eltávolíthatod. A speciálisan tisztítási célból előállított mosóbenzinnel azonban vigyázz, mert tűzveszélyes, és könnyen lángra lobbanhat. A gyermekek elől gondosan zárd el!