A leghatékonyabb foltgyilkos szerek a konyhából - Makacs vörösbor ellen.


Ne hagyd, hogy a terítőn vagy az új bútoron landoló vörösbor elrontsa az estét! Használd a már jól bevált fortélyokat.
Egy kellemes romantikus este, illetve egy barátokkal elfogyasztott vacsora elmaradhatatlan kelléke egy - vagy akár több - üveg finom bor. A jó hangulatnak azonban gyakran az új, hófehér kanapé, a gyönyörű terítő vagy a világos szőnyeg látja kárát. Ne hagyd, hogy egy ügyetlen mozdulat elrontsa a kedved! Ismerj meg inkább néhány hatékony házi praktikát, melyekkel pillanatok alatt eltüntetheted a kárpiton vagy az abroszon éktelenkedő borfoltot. A különböző praktikákhoz még különleges adalékanyagra és vegyszerre sem lesz szükséged!

Ha azonnali segítségre van szükség: szénsavas ásványvíz.


A bor mellett a szénsavas ásványvíz is fontos kelléke egy közös étkezésnek vagy italozásnak. Ha elég gyors vagy, akkor a friss vörösborfoltot szénsavas vízzel is eltávolíthatod. Önts a foltra egy kis vizet, majd szivaccsal itasd fel azt. Ezt ismételd addig, amíg a folt szinte teljesen el nem tűnik. Az egészen elhalványodott folt végleges eltávolítását már nyugodtan rábízhatod a mosógépre.

A legegyszerűbb megoldás:forrásban lévő tej.


Ha az ízletes nedű a fehér asztalterítőn landolt, akkor a legegyszerűbben forró tejjel tüntetheted el a makacs borfoltot. Önts a foltra forrásban lévő tejet, majd erőteljesen dörzsöld át, és öblítsd le tiszta vízzel. Ezután tedd be az abroszt a mosógépbe, vagy használj mosószappant.

A fehér bor is segít.


Talán csak kevesen tudják, hogy a fehérbor is hatékony fegyver a vörösbor által hagyott foltok eltávolításához. Öntsd a foltra bőven száraz fehérbort, hagyd ázni, majd itasd fel szivaccsal anélkül, hogy túl erősen dörzsölnéd. A vörösborfolt el fog tűnni, vagy legalábbis annyira elhalványul, hogy a mosógépes mosás már könnyen kiveszi a maradék szennyeződést.

Kíméletlen duó a foltok ellen: mosogatószer és ecet.


Ha a kétbalkezes vacsoravendéged kilöttyintette a bort, akkor ahelyett, hogy kétségbeesnél, keress egy kis darab anyagot, és gyűrd gombócba. Tegyél rá bőven mosogatószert, vizet, egy csepp ecetet, majd a gombóccal itasd fel a borfoltot. Végül a területet finoman dörzsöld át nedves szivaccsal, majd öblítsd át tiszta vízzel.

Egy jól bevált megoldás: asztali só a foltok ellen.


Az asztali só szintén jó megoldás a borfolt eltávolítására. Ha kiömlött a bor, akkor első lépésként - még mielőtt a textília beihatná - rögtön itasd fel a foltot papírtörlővel. Ezután szórd meg jó vastagon asztali sóval. Hagyd a folton egy percig, majd öblítsd le nagyon hideg csapvízzel.

Azonnali segítség: ecet.


A borfolt eltávolításakor mindig nagyon fontos szabály, hogy a lehető leghamarabb cselekedj. Ha olyan helyzetben vagy, hogy erre van lehetőség, akkor szivaccsal vigyél fel a szennyezett területre hígítatlan ecetet, majd azonnal mosd ki a ruhát. Ha nagyon nagy kiterjedésű a folt, akkor a mosógépbe is önthetsz egy-két pohár ecetet.

Beissza a foltot: szódabikarbóna.


Éppen elkezdett oldódni a hangulat, amikor egy pohár vörösbor landolt a szőnyegen? Ahelyett, hogy a mérgelődéssel elrontanád az estét, inkább használj szódabikarbónát. Gyorsan itasd fel a foltot egy papírtörlővel,majd szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Hagyd ott legalább egy órát, hogy a szódabikarbónának legyen ideje felszívni a szennyeződést. Egy óra múlva már csak annyi dolgod van, hogy felporszívózd a maradék port.