Elöltöltős mosógépekElöl- vagy felültöltős?

Ezt a rendelkezésre álló hely határozza meg. A felültöltős gépek csupán 40-45 cm szélesek, kisebb helyre ilyet célszerű vásárolni. Tartja magát az a nézet, hogy a felültöltős gépekbe kevesebb ruha fér, mint az elöltöltős modellekbe. Ez azonban ma már nem feltétlenül igaz. Egy kényelmi szempont: a felültöltős modellekbe emelgetni kell a ruhát, kipakolni is nehezebb. Persze vannak olyanok is, akik az elöltöltős modelleket kárhoztatják, mivel „görnyedve” kell ki- és bepakolni a mosnivalót.

Töltőkapacitás:

Ez az adat mutatja, mennyi ruhát rakhatunk a mosógépbe. Több típusnál a rendszer a ruha súlyának megfelelő vízmennyiséget juttat a gépbe – ez nemcsak a víz mennyiségét, hanem az áramfogyasztást tekintve is jelentős megtakarítást biztosít. A mosógép villamosáram-fogyasztásának nagyjából kilencven százaléka ugyanis vízmelegítésre megy el.

A mosás hatásfoka:

Minden mosógépen fel kell tüntetni a mosás hatásfokát. Az „A” típusok a legjobb, a „G”-sek a legrosszabb hatásfokkal működő gépek. Az osztályzásnak ma már nem sok értelme van, nem „A” hatásfokú gépet elvétve találni.

Energiatakarékosság:

Hosszabb távon a különböző energiaosztályú gépeknél több tízezer forintra tehető a víz- és villanyfogyasztásban kimutatható különbség. A gyártóknak ezt a paramétert is kötelességük feltüntetni, az „A+”-tól „G” besorolásig terjedő skálán. Ez az osztályozás – akárcsak a mosás hatásfokára utaló skála - is egyre kevésbé érdekes, hiszen szinte minden mosógép „A” energiaosztályú besorolást kap.

Programok:

Lehetetlen felsorolni, hányféle program és programvariáns fordul elő a különböző mosógép-típusoknál. A legtöbb háziasszony (háziférfi) csupán négy-öt programot használ. Nekik felesleges a drága és bonyolult berendezésekbe invesztálni.

A centrifugálás fordulatszáma:

Az egyszerűbb gépek négy–hatszáz, a drágább berendezések nyolcszáz–ezernyolcszáz közti percenkénti fordulatszámmal centrifugálnak. Ha a mosás után teregetünk, mindennek nincs nagy jelentősége, magasabb fordulatszámú berendezést annak érdemes vásárolnia, aki ruhaszárító géppel oldja meg ezt a feladatot.

Szárítás:

Az elöltöltős gépek némelyike szárító funkcióval is rendelkezik. Azt viszont tudni kell, hogy ezek a berendezések a töltőmennyiség felét tudják szárítani, tehát a mosás végén a ruhák felét ki kell vennünk a