Elöltöltős mosógép karbantartása
Az automata mosógépet akkor értékeljük igazán, >amikor bedobja a
törülközőt. Ahhoz, hogy minél hosszabban szolgáljon, érdemes ápolni.
Meghálálja.

A gondos gazda igyekszik tisztán tartani, amihez
hozzáfér - ám ez kevés: a mosógép idővel itt-ott penésznyomokat ölt
magára, egyre ércesebb szagot áraszt és a fehér ruhákat sem mossa már
igazán fehérre. Ne hagyjuk annyiban, a gép szinte újjá varázsolható.

Szerszámok, anyagok

Csavarhúzók (lapos és PH2 általában elegendő), kombinált fogó, állítható
papagájfogó, Evipass (egy- és ötliteres kiszerelésben kapható), szükség esetén (fehér) festék.

 

 

 

Kritikus pontok egy mosógépben

Néhány hely, a pangó víz hajlamosak megposhadni és ahonnan a lerakódásokat nehéz eltávolítani: a mosószerfészek,
az innen az üst oldalába vezető gumicső, az üstből a szivattyúba vezető gumicső, maga a lúgszivattyú, valamint a kivezető gégecső.
Érdemes odafigyelni a rozsdásodásnak kitett részekre is (leginkább a gép aljánál).

Lássunk hát neki.


Elöltöltős mosógép, felső rész

A mosógép fedlapját hátul rögzíti néhány csavar (az Indesit WGD 1236 TX-nél a két sarkában alulról egy-egy).
Ezeket kicsavarva a tetőt határozott mozdulattal 1 centimétert előre kell húzni, és óvatosan leemelve láthatóvá válik a mosógép belseje.
A tetőt a Whirlpool AWG 324-nél szintén két csavar rögzíti, de hátratolva lehet leemelni.A programkapcsoló tetejéről a mosószerfészek felé nyúlik egy fémlemez profil,
ezzel vezérli a frissvíz elosztását (előmosószer, mosószer, sima öblítés, öblítőszer stb).
Ezt a profilt mindenképp le kell szerelni. Első lépésben gondosan megjegyezzük az L alakú műanyag elem és a víz-elosztó vezérlő és
fogazott részeinek egymáshoz viszonyított helyzetét (alkoholos filctoll): a pontatlan összeszerelés azzal jár, hogy a gép nem a programnak megfelelően mossa be a tisztítószereket a dobba.
Ezután lehet leszedni az L alakú műanyag elemet, majd a rugó kiakasztása után a fém profilt kifordítva leemelni a programkapcsolóról.A csavarógombok eltávolítása után az Indesitnél a mosószerfészek alatt egy lemezcsavart kell eltávolítani,
és a programkapcsolót tartó csavarokat kicsavarni (nem kell kivenni, megtartja az előlap).
A szárító időzítő és a termosztát vezetéke elég hosszú, ezeket nem (lett volna) szükséges leszerelni.Két műanyag fül óvatos kipattintása után az előlapot előre billenthetjük.A mosószerfészket ebben az Indesitben további három csavar tartja (egyet már kiszedtünk az előlap leemelése előtt).
Ezután a mosószerfészekhez vezető gumicsöveket kell lekötni. A frissvíz csatlakozást biztosító rugó oldásához elég egy laposfogó,
az alatta levő túlfolyó(?) gumicső pereme ennél a típusnál csak be van pattintva.Ha szükséges, a könnyebb hozzáférés érdekében 13-as csőkulccsal leszerelhető a dob ellensúlya.
A vastag gumicsövet biztosító rugót egy jó tágra nyitható kombinált fogóval vagy a papagájfogóval lehet oldani,
ezután kiemelhető a mosószerfészek, a karbantartás első célpontja.A következő célpont a mosószerfészek és a dob közötti vastag harmonikás gumicső.
Ebben a típusban a gumicső egyszerűen a dob nyílásának pereme mögé van pattintva.
(Nem így a Whirlpool AWG324-nél, ahol egy merev műanyag gyűrű belülről is hozzáfeszíti a gumicsövet a dob nyílásához;
ezt a gyűrűt visszakötés előtt kell a gumicsőbe helyezni majd a visszakötés után a helyére pattintani.)A gumi és műanyag alkatrészek tisztítására foszforsavat használtam,
amit Evipass rozsdaeltávolító néven vásárolhatunk meg festékboltokban.
Szobahőmérsékleten egy nap alatt végzi el a piszkos munkát, forrón gyorsabban.


Az Evipassban levő foszforsav célja eredetileg az, hogy a felületen levő barnás vasoxidot kemény, a fémhez és a festékhez is jól tapadó vasfoszfáttá alakítsa, de a foszforsavat most csak a lerakódások feloldására fogjuk használni. A kb 20%-os sav jobban csíp mint az ecet, a munkához érdemes gumikesztyűt használni.

A foszforsav a fürdőszobában és a konyhában is jól használható, rendkívül hatékony vízkőoldó, de ha betonra csöppen, pezsegve marja, és néhány fémet, többek között a horganyt és a rezet is megtámad, ezért igen óvatosan kell használni. Bár nagyobb hígításban a Coca Cola is tartalmazza (E338 néven engedélyezett savanyúságszabályozó), a foszforsav nem játékszer!A gumi alkatrészeket a tisztításhoz befőttes üvegbe raktam, felöntöttem foszforsavval,
majd egy lábosban vizet melegítettem körülötte. Egy óra után kiraktam lehűlni, újabb óra múltán a gumit tisztára lehetett öblíteni.A következő tisztítandó alkatrész a mosószerfészek.
Ennél a típusnál a mosószerfészek teteje lepattintható
(de sajnos gyakoribbak a hegesztett típusok).A mosószerfészket pl. lavórban lehet forró foszforsavba áztatni.
A sav melegen tartásra nem találtam jó módszert,
de egy kefével lehet gyorsítani a lerakódások oldódását. (Gumikesztyűről ne feledkezzünk el!) Megéri a fáradságot.Az összeszerelés fordított sorrendben történik: először az üst oldalába kell visszakötni a bevezető gumicsövet.
Az Indesitnél egyszerűen vissza kell pattintani a perem mögé a gumicső gallérját, a Whirlpool-nál a gumicső belsejébe betolni a műanyag gyűrűt,
a gumicsövet az üst nyílásába illeszteni, majd a gyűrűt (a gumicsövön keresztül) a helyére pattintani (erről most nincsen fényképem).
Következő lépésben az üstbe vezető gumicső felső végét kell a mosószerfészek aljára bekötni, végül a gumicső (túlfolyó? levegőző?)
elágazását bekötni a mosószerfészek felső nyílásába. Az Indesitnél ez is csak egy gallérral kapaszkodik a nyílás peremébe.A frissvíz bevezető cső bekötése után a mosószerfészket csavarokkal is rögzítjük. Az előlapra vissza kell csavarozni a termosztátot (és a szárító időzítőjét), ugyanabban a pozícióban, ahogyan a leszereléskor voltak. A programkapcsoló visszacsavarozásánál kell különösen ügyelni, mert azt meglepően sokféle helyzetben be lehet építeni. Lényeg, hogy a programkapcsoló állása egyezzen az előlap felirataival.A "vízválasztó" vezérlésének visszahelyezése után a mosógép felső része összeszerelhető, ellenőrizhetjük a gép működését.Elöltöltős mosógép, alsó részKövetkezik a kivezető cső és a lúgszivattyú, illetve (ha elhanyagolt) a mosógép aljának rozsdamentesítése.
A hátlap leszerelése után előtűnnek a fődarabok: középen a motor, baloldalt a sarokban a lúgszivattyú, két oldalon a dobot alátámasztó lengéscsillapítók.


Első lépésben kell szedni a lúgszivattyú szűrőjét (1-2 liter víz kifolyhat), majd a lúgszivattyút rögzítő négy csavart. A szivattyút még ezután is tartják a rá csatlakozó gumicsövek.

Ezután terítsünk sok puha rongyot a mosógép elé és fektessük a hasára. A gép 70-80 kiló, vigyázzunk a kapcsolókra és az üvegajtóra (ezért kellenek a rongyok). Segítség jól jöhet.

A gép alsó része általában elég koszos, poros és zsúfolt. Ami nekünk most leginkább útban van, a lengéscsillapító. Ezeknek alsó bekötését kell kicsavarozni: az Indesitnél egy M8 anya (13-as kulccsal lehet szerelni), a Whirlpool-nál két M6 anya (10-es kulcs kell hozzá).

A lengéscsillapítókat az üst felé fordítva könnyebben hozzáférünk szivattyúhoz, az üstből kivezető gumicsőhöz és a szennyvíz kivezető csőhöz. Ebben az Indesit gépben az üstből kivezető cső elágazik oldalra-felfelé, egy érzékeny nyomáskapcsolóhoz, amely felülről látható a programkapcsoló mellett. A mosógép ezzel a nyomáskapcsolóval érzékeli a mosóvíz szintjét. A gumicsövet először a vízszintmérőről és a lúgszivattyúról, majd az üstről kössük le (az Indesitben az üsthöz csatlakozást speciális bilincs biztosítja, más gépeknél ez eltérhet). Ebben a gumicsőben még több lerakódás lehet, mint a mosószer bevezetőben, tisztítása hasonlóan történik, forró foszforsavban.


Ha a lúgszivattyúról a kifolyó csövet is lekötjük, az elektromos csatlakozót lehúzva a szivattyú kiemelhető a helyéről. Általában néhány csavarral szétszedhető a szivattyú elektromos és nedves részre, így a szivattyúházat könnyebben lehet akár vegyszerben is tisztítani. Amíg a gumicső a savban ázik, ellenőrizzük a mosógép alján a festést. Ha szükséges, a felhólyagosodott részeket és a málló rozsdát levakarjuk, a felületet Evipassal kezeljük és megvárjuk, amíg a vasoxid szürke vasfoszfáttá alakul és megszárad, majd befestjük.


Az Evipass használatakor ügyeljük a mosógép aljának elektromos alkatrészeire: nem csak a motor és a szivattyú található itt, de a motor fordulatszámát vezérlő elektronika is. Ezeket kíméljük meg a savtól (a motorvezérlő elektronikát könnyen ki is lehet szerelni
Az oldószeres festékek büdösek és különösen a lakkbenzin (H100) alapúak igen lassan száradnak. Egy kimustrált hajszárítóval a száradás gyorsítható, de néhány percenként pihentetni kell, mert túlmelegszik és leég. Semmiképp ne hagyjuk magára a hajszárítót!Amíg a festés szárad, megtisztíthatjuk az Evipassban ázó gumicsövet és a szivattyúházat. Az alábbi képen látható a lúgszivattyú visszahelyezése. Jól láthatóak még a mosóüst aljához hajtott félig leszerelt lengéscsillapítók is.A visszaszerelés sorrendje fordított: először az üst aljához kell rögzíteni a fekete gumicsövet, majd bekötni a nyomáskapcsolóhoz vezető elágazást és a lúgszivattyút.A szennyvíz kivezető gégecső visszakötése után már a lengéscsillapítókat (és a mosógépről a festés előtt leszerelt gumilábakat) is vissza lehet csavarozni. A gép talpra állítása után helyére kerülnek a szivattyút rögzítő csavarok és a vízszűrő. A szerelések során a lerakódások egy része belepereghetett az üstbe, aminek a belsejéhez nem fértünk hozzá. Ezért a karbantartás után első alkalommal tisztító mosást érdemes végezni.